Obchodný podiel a bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM)

obchodný podiel a bsm, patrí obchodný podiel do BSM, ako sa vyporiada obchodný podiel po rozvode

V rámci konania o vyporiadaní BSM sa častokrát vyskytujú otázky týkajúce sa toho, ktorý majetok do BSM patrí. Jedným z týchto otázok je aj to, či obchodný podiel, ktorý nadobudol jeden z manželov počas trvania manželstva, patrí do BSM. Táto otázka je obzvlášť dôležitá v prípade rozvodu alebo dedičského konania, keď sa majetok manželov musí rozdeliť.

Čo je obchodný podiel?

Obchodný podiel predstavuje účasť spoločníka v obchodnej spoločnosti, ktorá mu poskytuje práva a povinnosti spoločníka. Takýmito právami sú právo na zisk, právo hlasovať na valnom zhromaždení, právo na kontrolu a iné. Z pohľadu zákona môže obchodný podiel nadobudnúť jeden z manželov buď pred uzavretím manželstva, alebo počas trvania manželstva.

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM)

BSM je špecifický majetkový režim, ktorý vzniká automaticky uzatvorením manželstva, pokiaľ sa manželia nedohodnú inak. Tento režim znamená, že všetok majetok nadobudnutý počas manželstva patrí obom manželom spoločne a nerozdielne. Uvedené však platí s výnimkou niektorých špecifických prípadov, ako je napríklad majetok získaný dedičstvom alebo darom, alebo majetok slúžiaci výlučne osobným potrebám jedného z manželov. Uvedené platí aj na obchodný podiel.

Patrí obchodný podiel do BSM?

Podľa slovenského práva platí, že pokiaľ jeden z manželov nadobudne obchodný podiel počas trvania manželstva, tento podiel spravidla patrí do BSM. Znamená to, že druhý manžel má na tento obchodný podiel rovnaké práva, ako keby bol spoluúčastníkom v obchodnej spoločnosti. Avšak samotné vykonávanie práv spojených s obchodným podielom (napríklad hlasovanie na valnom zhromaždení) vykonáva len ten manžel, ktorý je formálne zapísaný ako spoločník v obchodnom registri.

Existujú však výnimky. Napríklad, ak bol obchodný podiel nadobudnutý z prostriedkov, ktoré nepatria do BSM (napr. prostriedky získané dedičstvom), potom ani samotný obchodný podiel nepatrí do BSM. Rovnako tak môže byť obchodný podiel z BSM vylúčený dohodou manželov alebo rozhodnutím súdu.

Dôsledky pri rozvode

V prípade rozvodu sa BSM zrušuje a majetok sa delí medzi manželov. Toto vyporiadanie BSM je však nutné vykonať do troch rokov od zániku BSM. Ak obchodný podiel patrí do BSM, bude predmetom vyrovnania medzi manželmi. Toto vyrovnanie spravidla prebieha tak, že obchodný podiel nadobudne ten, kto je ako spoločník zapísaný v obchodnom registri. Následne v rámci BSM vyporiadame už len hodnotu obchodného podielu.

Záver

Obchodný podiel môže byť súčasťou BSM, pokiaľ bol nadobudnutý počas manželstva a z prostriedkov, ktoré patria do BSM. Je dôležité, aby manželia mali jasno v tom, ako je s ich majetkom nakladané, a v prípade nejasností alebo potreby usporiadania majetkových vzťahov môžu zvážiť uzatvorenie zmluvy o zúžení/zrušení BSM. V prípade rozvodu alebo dedičského konania môže obchodný podiel byť predmetom zložitejších právnych úkonov, preto je vhodné v takýchto situáciách vyhľadať odbornú právnu pomoc advokáta.