Zmena priezviska po rozvode

rozvod, zmena priezviska

Rozvod je náročným obdobím v živote každej osoby a zahŕňa mnoho právnych a osobných rozhodnutí. Jedným z nich je zmena priezviska, resp. otázka, či si žena (alebo muž) zmení svoje priezvisko po rozvode. Áno, aj muž môže po uzavretí manželstva prijať priezvisko manželky, takže ho môže po rozvode aj zmeniť späť na rodné priezvisko.

Po rozvode má osoba právo rozhodnúť sa, či si ponechá priezvisko bývalého partnera alebo sa vráti k priezvisku, ktoré mala pred manželstvom. Tento krok môže byť pre mnohých symbolom nového začiatku a návratu k svojej pôvodnej identite.

Proces zmeny priezviska po rozvode je relatívne jednoduchý. Ak sa rozhodnete vrátiť k pôvodnému priezvisku, je potrebné podať žiadosť na matričný úrad. V tejto žiadosti uvediete, že po rozvode žiadate o navrátenie predchádzajúceho priezviska. Dôležité je tiež priložiť doklad o rozvode, ktorý preukazuje, že manželstvo bolo oficiálne ukončené.

Lehota na zmenu priezviska

Manžel, ktorý pri uzavretí manželstva prijal priezvisko druhého manžela ako spoločné priezvisko, môže do troch mesiacov po právoplatnosti rozhodnutia o rozvode manželstva matričnému úradu oznámiť, že prijíma opäť svoje predošlé priezvisko. Predošlým priezviskom sa rozumie priezvisko, ktoré mal pred uzavretím manželstva. Nemusí to byť teda rodné priezvisko, ale môže to byť aj priezvisko z predchádzajúceho manželstva.

Je dôležité mať na pamäti, že zmena priezviska môže mať dôsledky na rôzne administratívne a právne dokumenty. Po zmene priezviska budete musieť aktualizovať svoje doklady, ako sú občiansky preukaz, cestovný pas, vodičský preukaz a ďalšie.

Aj keď sa niektorí rozhodnú ponechať si priezvisko bývalého partnera, napríklad kvôli deťom, ktorí majú rovnaké priezvisko, mnohí vidia v zmene priezviska krok k uzavretiu kapitoly a začiatku novej etapy života.

Dôležité je mať na pamäti, že zmena priezviska ja dobrovoľná,. Ak teda manželka alebo manžel nechce po rozvode zmeniť priezvisko, nie je možné ho k tomu donútiť.

Záverom, zmena priezviska po rozvode je osobné rozhodnutie, ktoré môže mať rôzne právne a administratívne dôsledky. Je dôležité zvážiť všetky aspekty a urobiť rozhodnutie, ktoré najlepšie vyhovuje vašej situácii.